Duguláselhárítás családi házaknál

A családi házak illetve az egyedül álló házak esetén a duguláselhárítás minden esetben a csatorna fedelek megkeresésével indul. Ugyanis ki kell deríteni, merre vezet a szennyvíz útja a házból az utcai csatorna csatlakozásig.
Ha ez megvan, ki kell szabadítani a fedelet a föld, a levelek, ágak és esetleg a bokrok fogságából. Feltárás után kinyitva elénk terül az összes olyan eddig rejtett dolog, amelyek a dugulást okozhatják. Lehet ez a csatorna összefolyójába esett betondarab, az utca és a kapu beállóba öntött murva után a beleesett sok kavics, a levelek a bokrokról, a fák benőtt gyökerei, melyek a csatornából táplálják a növényeket a forró nyarakon, állandó nedvességet biztosítva a fáknak, bokroknak, egyéb növényeknek.
Most jön aza része a munkának amikor ki kell szedni a látható oda nem illő tárgyakat a csatorna ülepítő részéből. Ez történhet kézzel is ha hozzáférünk, de a szakembereknek megfelelő kanalas eszközök állnak segítségükre.
A következő lépés a gyökerek eltávolítása. Ez sem könnyű feladat, mert erősen kapaszkodnak a benövések. Ha ezzel is megvagyunk, jöhet a gép, melynek segítségével tesszük átjárhatóvá a csatornát. Ez erős nyomással vizet présel ki magából és ez a víz kimossa a csatornát, mintegy leborotválva a csőrendszer oldalára tapadt lerakódásokat.
Először az utcai részt kell átjárhatóvá tenni, mert arra kell a szennyvíznek kifolynia. Utána haladunk befelé a ház felé, folyamatosan feltárva a csatornarendszert és kitisztítva azt. Így jutunk el a dugulás központjához ahol aztán alaposan átmossuk a csőrendszert. Többalkalommal is kézi segítségre van szükség a tisztító cső mozgatásához, mert előfordul, hogy nehezen tud előre haladni a rengeteg lerakódás miatt.

Szennyvíz csatorna dugulás

Amikor a duguguláselhárításról beszélünk, akkor általában csak a házon, lakáson belüli szakaszt szoktuk érteni duguláselhárítás alatt, nem pedig az egész csatornahálózatot amely egészen az utcáig kiér. Pedig a szennyvíz csatornarendszer házon kívüli szakaszára legalább annyi figyelmet kell fordítani, mint a benti hálózatra. 

Mindenképpen a megelőzésre kell koncentráljunk. Oda kell figyelni, hogy semmi oda nem illő dolog ne kerüljön a csatornába (gyerekjáték, egészségügyi betét, nedves törlőkendő, rongy stb.). A konyhából a csatornába kerülő víznek minél kevesebb zsiradékot kell tartalmaznia, illetve a szilárdabb, nagyobb ételmaradékokra is fokozottan kell figyeljünk, hogy ne kerüljön a lefolyóba. A kinti hálózatra ezeken kívül is rengeteg veszély leselkedik.  Gyakran előforduló probléma a gyökér benövés illetve ha sóderral, murvával van az udvar leszórva a csatornafedél közelében, óhatatlanul is rengeteg kisebb kavics kerül a csatornába. Ez a sok kő, kavics, kő zúzalék, sár, falevél, gally lerakódik, leülepszik a csatorna alján, leszűkítve az átfolyó keresztmetszetét így meggátolva a szennyvíz eltávozást. Nagyon fontos, hogy a csatorna fedele - legyen az vas vagy betonlap - mindig legyen rendesen lezárva és ezt ellenőrizzük is rendszeresen. Amennyire lehetséges a csatornafedél  környékét is tartsuk tisztán, sepregessük el a kavicsokat, faleveleket.


A másik óriási gond a gyökér benövés. Sajnos gyakran előfordul, hogy a csatornahálózat fölé vagy közvetlenül mellé ültetnek fákat, bokrokat, melyeknek a gyökerei megtalálják az utat víz felé. Ezek a hajszál gyökerek aztán körbe fonják a csatornát, majd ha régebbi a csövünk egy kisebb repedésen át, vagy az illesztés mellett azonnal elkezdenek befelé növekedni, majd megerősödni. A szerteágazó benövés aztán lassítja a víz haladását és visszatartja a szennyeződéseket, teljes dugulást okozva a szennyvíz csatornában.
Sajnos a gyakran előforduló problémák között kell megemlítsük a helytelen szerelésekből adódó rengeteg problémát. Ezek lehetnek a nem megfelelő ejtés, aminek a következtében nem tud a víz megfelelően távozni az utcai hálózat felé.
A túl hosszú csatorna szakasz a következő probléma forrás. Ebben az esetben a csatorna megfelelő esésére kifejezetten figyelni kell az extra hosszúság miatt. Pláne, ha kanyar is van a hosszú csatornarendszerben, az további gond, a dugulás is hamarabb bekövetkezik és még a duguláselhárítás is nehezebb történet, mert a messze lévő kanyarban nehezen megy át a Woma gép feje.
Amennyiben van fa, bokor, bármiféle nagyobb gyökérzetű növény az udvarunkban és az valószínűsíthetően a csatorna rendszer közelébe lett ültetve, illetve ha házunk kicsit messzebb épült az utcai hálózathoz képest (15-20 méter már soknak számít!) mindenképpen érdemes és célszerű évente egy duguláselhárítási karbantartást megrendelni, hogy a későbbiekben le kelljen teljesen felbontani az udvari szakaszt.

Dugulás ellenőrzése

A dugulást az udvari csatornafedél felemelésével tudjuk ellenőrizni. Ezt rendszeresen meg kell tegyük, nincs mese. Ha elmulasztjuk kellemetlen meglepetésben lehet részünk, amikor konstatáljuk, hogy a szennyvíz már emelkedik és a csatorna összefolyó szájáig ér. Ha a befolyó csövet ellepi a víz és nem tud akadálytalanul eltávozni a szenny, nyugodtak lehetünk benne, hogy a víz utat talál magának. Ilyenkor visszafelé jön és kellemetlen bűz kíséretében kellemetlen problémákat okoz.
Beszivárog minden résen és akár a pincébe is befolyik vagy az alagsorba. Az ilyen dugulások esetén a kézi vagy gépi spirálos duguláselhárítás nem vezet eredményre sokkal inkább a WOMA duguláselhárító gép használata, mely nagy nyomású erejével kitisztítja az csatornát a lerakódásoktól.

Az ellenőrzés amennyire az lehetséges a mi feladatunk, de a duguláselhárítás már nem. Arra mindenképpen célszerű szakembert hívni, aki gyorsan és szakszerűen megoldja a dugulást.

Duguláselhárítás azonnal, garanciával, fix áron, non stop, falbontás nélkül: +3670-2917-864